Hutang Tertunggak?

gambar handphone

 

Tengah hari tadi aku ada terima panggilan dari nombor 1800388888.

“Hello, ini Cik Jojo (bukan nama sebenar)ke?”

“Saya (aku lupa nama dia), dari Hong Leong Customer Service.” Dia perkenalkan diri.

“Hong Leong? Okey.” Dalam hati dah ingat mamat ni nak promote kad kredit.

“Cik didapati mempunyai tunggakan kad kredit sebanyak (aku tak ingat berapa, tapi ribu-ribu juga).” sambung dia lagi.

“Kad kredit? Hong Leong?”Aku tanya lagi.

“Ya.” balas dia.

Aku tanya tiga kali pasal Hong Leong tu untuk pengesahan.

Akhirnya aku balas, “Sorry I tak guna Hong Leong.”

“Tapi….menurut rekod..”

Belum sempat dia habiskan ayat, aku terus potong. “You ni scammer ya? Okey lah, BYE!”

Kenapa dengan penuh yakin aku potong cakap dia. Pertama sebab aku tahu kedudukan kewangan aku. Aku tahu berapa hutang aku. Dengan siapa aku hutang. Dan sah-sah lah orang ni kencing aku sebab seumur hidup aku, aku tak pernah buka akaun dengan Hong Leong.

Aku berpegang kepada kata-kata ini ‘Manusia itu musuh kepada apa yang dia tak tahu’. Bila kita tak tahu, amat mudah untuk kita jadi mangsa-mangsa penipuan dan dianiaya.

Mula-mula dulu aku takut dan aku malu sendiri nak tengok jumlah hutang. Hutang kereta, PTPTN dan semualah. Tetapi bila Allah tunjukkan aku jalan untuk aku susun atur balik kedudukan kewangan aku, nak tak nak memang aku kena hadapinya.

Banyak cara untuk kau semak berapa banyak hutang kau.
Salah satunya kau boleh buat semakan sendiri di Bank Negara. Untuk lebih lanjut kau boleh pergi laman web credit bureau Bank Negara. Senang-senang klik je lah link ni http://creditbureau.bnm.gov.my/reportobtain.html.

Yang kedua, kau boleh buat semakan sendiri melalui online. Tapi yang ini ada caj dan mungkin makan masa dalam beberapa hari kau nak dapat report kredit tersebut. Macam yang aku buat hari tu, aku kena dalam RM 10.60. dan aku buat di website credit bureau. Ini link dia https://creditbureau.com.my/

Untuk cara begini memang sesuai lah bagi mereka yang malas nak pergi KL dan menapak. Macam aku. Hew hew hew.

Nanti dalam report tu akan keluar semua rekod hutang-hutang kau dari semua institusi kewangan yang kau pernah terbabit. Mana yang tertunggak. Berapa baki hutang. Mana yang kau bayar cantik atau tak.

Bila kau dah tahu status kredit kau, InsyaAllah, tuhan lorongkan jalan mudahkan urusan kau langsaikan hutang. Bila ada rekod, jadi mudah kerja untuk rangka plan, susun kembali kedudukan kewangan kau.

Dan rekod kredit ini jugalah yang akan menentukan berapa kelayakan pinjaman untuk rumah atau mana-mana pinjaman akan datang.

Apapun hutang tetap hutang, dan wajib bayar. Kalau kau tak mampu nak bayar sekarang, sekurang-kurangnya tunjukkan lah usaha tu. Lari dari masalah bukan penyelesaian. Tapi ia mengundang bala.

Lagi satu, scammer ni kalau nak menipu dia boleh guna nombor telefon apa sahaja. Satunya sebab aku dah pernah kena dengan nombor lain sebelum ni. Jadi jangan bergantung harap dengan nombor tersebut. Sebab mereka boleh guna nombor lain. Nak pau duit orang kan, mestilah kreatif ye dak!

Untuk selamat, ambil perhatian status kewangan dan hutang kau dari semasa ke semasa.

Moga perkongsian aku ni sedikit sebanyak dapat bantu ramai orang yang tengah pening pasal hutang.